Maillot-kastély

A Maillot-kastély építésének pontos ideje nem ismert, egyes feltételezések szerint 1720 után készült. A Rákóczi-kúria mellett álló L alakú, alápincézett barokk stílusú kastélyt többször átalakították és bővítették az évszázadok alatt. ... [részletes leírás]

A báró Maillot család tulajdonába a 20. század elején került. Az utolsó nemesi tulajdonos maga báró Maillot Nándor volt, akit többször megválasztottak országgyűlési képviselőnek, ő elsősorban szőlészeti, borászati és külkereskedelmi kérdésekkel foglalkozott. Az épület gazdasági célokat szolgált, majd a II. világháború után lakások és az általános iskolai tantermei voltak benne.

A 2010 után elkezdődő felújítások és renovációs munkáknak köszönhetően az épület visszanyerte régi pompáját. Megújult az épületet körbeölelő, több mint egy hektáron elterülő kastélykert, ill. a kastély belső terei is történelmileg hűen lettek rekonstruálva. A 2023-ban befejeződő fejlesztéseknek köszönhetően az egykori nemesi házban valósult meg egy országosan egyedülálló állandó kiállítás „Tállya 4D – Tállya térben és időben” címmel. Nem utolsó sorban a kiállítótereken túl fellelhető az épületben egy akár 200 főt is befogadóképes rendezvénytér, ami minden modern igényt kielégít, s így számtalan esküvőnek, szakmai konferenciának és sok egyéb rendezvénynek adott már otthont.

Az épületben megtekinthető továbbá egy állandó kiállítás.