Evangélikus Templom

A református templomot elhagyva, a templomkertet megkerülve jutunk a Kossuth utcába. Balra kanyarodva kis távolság után már látható a késő barokk stílusban épült evangélikus templom. Építésének ideje 1790, de a mai alakját csak az 1892 – es felújítást követően nyerte el. ... [részletes leírás]

Építésének ideje: 1790
Kossuth Lajos megkeresztelése: 1802
Felújítva: 2020

A református templomot elhagyva, a templomkertet megkerülve jutunk a Kossuth utcába. Balra kanyarodva kis távolság után már látható a késő barokk stílusban épült evangélikus templom. Építésének ideje 1790, de a mai alakját csak az 1892 – es felújítást követően nyerte el.

Alaprajzát tekintve egyhajós templom. Főtorony nélküli, félköríves záródású épület, ÉK – DNy – i hossztengellyel. Csak a Kossuth utca felőli főhomlokzat díszített, eklektikus sávozott lizénák tagolják. Főpárkánya golyvázott. Az ablakai félkörívesek és vakolatkeret – díszítésűek. Kapuzata csúcsíves, neogót. Egykoron boltozatos, azonban ez elpusztult, így ma síkmennyezetes belső tere van. A boltozat alátámasztó pillérei láthatók. A bejárati oldalon pilléres, famellvédű karzat áll.

Az evangélikus templom berendezése: egyszerű főoltár, keresztelőkút, szószék (copf), padok, orgona.

A templom előtt kis különálló fa harangláb van. A templomban látható márványtábla szövege: „ E templom, melyben 1802. szept. havában Kossuth Lajos nagy hazánkfia megkereszteltetett, épült 1790 – ben, megújulatott országos közadakozásból 1892 – ben s újból felszenteltetett u.a. évi szeptember 19 – én Kossuth Lajos 90 – ik születésnapján.”