2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda, Lea
A Víz Világnapja
A Nap kel 05:47-kor,
nyugszik 18:08-kor.

Oroszlános Borhotel és Étterem

Oroszlános Borvendéglő Az Oroszlános Borhotel és Étterem a gasztronómiai megújulás egyik élharcosa kíván lenni Tokaj-Hegyalján, ami elsősorban a minőségi, helyi alapanyagok használatában, a szezonális ajánlatokban, a hagyományos és a modern konyhai technológiák ötvözésében mutatkozik meg.

Törekvéseinkben megerősített bennünket az „évszázad szakácsának” választott Eckart Witzigmann, aki a magyar állam meghívásának eleget téve magyarországi körútja során az Oroszlános Borvendéglőben ebédelt.

Étlapunkat a vidéki polgári és népi konyha hagyományain alapuló fogásokból állítjuk össze, szem előtt tartva az évszakokat és az ünnepeket is.
 
 
Hamvazószerdától húsvétig böjtös leveseket, halételeket, hús nélküli fogásokat kínálunk. Húsvét környékén a bárány, a nyúl, a füstölt sonka és a tojás a fő alapanyag a konyhánkban.
Májusban és júniusban többféle spárgaétel, friss eperből készült édességek kerülnek az asztalra. J
úniustól augusztusig a friss nyári gyümölcsök és zöldségek bőségében dúskálunk.
Szeptemberben erdei gombától illatozik a ház, és megjelennek az étlapon az ősz gyümölcseivel, szőlővel, körtével, almával, dióval, birsalmával készült ételek.
Novemberben túlsúlyba kerül a liba, az adventi és a karácsonyi időszakban pedig a pisztrángból és pulykából készült fogások jellemzők.

 

Mint a régi háztartásokban, sok hozzávalót magunk készítünk. Vendégeinknek saját sütésű házikenyeret kínálunk, lekvárokat főzünk a Szirmay-kúria birtokán termett gyümölcsökből, de elteszünk befőtteket, zseléket, szörpöket is. Aludttejből friss krémsajt készül a konyhánkban, kicsiny fűszerkertünkben zöldfűszereket termesztünk. Az illatos erdei gombákat szárítva és savanyítva mentjük át más idényre. Svábszalonnából sütjük a tepertőt, és a sajtot, a túrót is helyi termelőktől szerezzük be.
A bort sokoldalúan használjuk fel. Száraz tokaji furminttal pároljuk a pisztrángot és főzzük a vincellér aprópecsenyét, ízesítünk vele hagyma- és raguleveseket, pörkölteket. Édes tokajiban gyümölcsöket posírozunk, desszertek habjába keverjük. Aszútörköly pálinkában aszúszemeket áztatunk a csokoládétrüffelhez.

 

Olykor tehát ételeinkben is megjelenik a bor, de az asztalon minden ételünk mellé odaképzeljük és oda is kívánkozik: borokhoz ételeket, ételekhez borokat keresünk.
Borházunk kínálatából a Szirmay-kúria saját borai mellett más tokaj-hegyaljai pincészetek válogatott borai és muzeális tételek közül ajánlunk ételeinket kísérő társakat.

Honlap: www.oroszlanoshotel.com

Casino Bonus at bet365 uk