Polgármesteri köszöntő | Tállya története | Földrajzi elhelyezkedés | Tállya címere | Hírességek | Tállya térképe

Parapács zenekar

A Parapács név erdélyi dialektusban, ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent. A zenészek kiknek muzsikáján felnőttünk is efféle rátermett ügyes emberek voltak.
2007 nyarán döntöttük el Dragony Gábor barátommal (a zenekar brácsásával) hogy összehozunk egy vonós bandát. Akkor még mindketten Nyíregyházán tanultunk, de a zenekar székhelye Tállya lett. A névválasztással egyben célokat is választottunk. Legfőbb feladatunknak tartjuk a népzene mulattató, és a nép hagyományok közösség teremtő funkcióját a mai világba átmenteni. Kicsiknek - nagyoknak felidézni a patkaporos pajták báljainak hangulatát a táncházainkban. Szívesen kísérünk hagyományörző tánceggyütteseke, muzsikálunk koncerteket. Mindemelett keressük a népzene mai nyelvét, a zenében az önmegvalósítást népdalokat műdalokat saját értelmezésünkben új köntösbe öltöztetve játszuk, adjuk tovább!
A Parapács név erdélyi dialektusban, ügyes, talpraesett, jó beszédű embert jelent.
A zenészek kiknek muzsikáján felnőttünk is efféle rátermett ügyes emberek voltak.

Cikk folytatása

Zempléni Árpád Általános Művelődési Központ

Tállya a Zemplén hegység ölelésében fekvő közel 2.500 fő lakosú település.

A nevelés-oktatás nagy múltra tekint vissza a községben. Számos volt tanítványunk egyetemi, főiskola végzettségű (többen jelenleg a tantestület tagja), vagy jó szakmai tudással rendelkező mesterember lett.

Az iskola jelenlegi épülete 1970-ben épült nyolc tanteremmel, külön épületben tornateremmel.
1991-ben nagyszabású bővítésre került sor, ami tágas tetőtéri helyiségeket jelenti.
Az intézmény 1996-ban névadójának Zempléni Árpád költőt, műfordítót választotta, aki Tállya szülötte.

Cikk folytatása

Tállyai "Nefelejcs" Népdalkör Egyesület

A "Nefelejcs"Népdalkör 2006 májusában alakult a népdalt szerető tállyai emberekből. Azóta hetente egy alkalommal rendszeres prób ákat tartunk. A népdalkör átlag életkora 49 év,  Létszámunk 12 fő, ebből 5 házaspár férj-feleség együtt dalol.
A népdalkör szakmai vezetője: Meczkóné Augusztin Katalin.
Az első fellépési lehetőséget júniusban a Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesületének alkotóház avatásán kaptuk Tállyán. Ezután több falunapra is meghívtak bennünket.
Többek között Golopra, Taktaharkányra és a szlovákiai Gömörhorkára. Ezekre a fellépésekre szakmai vezetőnk új népdalcsokrokat tanított, amit hamar "magunkévá" tettünk.

Cikk folytatása

Casino Bonus at bet365 uk