2022. július 7. csütörtök
Appolónia, Apolka
A Nap kel 04:58-kor,
nyugszik 20:53-kor.

Hegyaljai Mesterek Népművészeti Egyesülete

Egyesületünk sok éALKOToTaBOR-4ve ismert, elismert szereplője a térség- és a magyarság- népművészeti és kulturális hagyományőrzésének. Tagjaink sorában népművészet mestere, népi iparművészek, népművészet ifjú mesterei tevékenykednek több szakterületen. Jelentős sikereket értek el hímző, fafaragó, bőrműves, játékkészítő, gyöngyfűző, csipke és viseletkészítő, fazekas, kádár, szövő kézműves társaink. Egyidejűleg a kihaló mesterségeket is igyekszünk ápolni, mint például a pereces, könyvkötő.

Az elmúlt 15 évben Párizs, Róma, Varsó, Moszkva is láthatta munkáinkat. Jelen voltunk Kassán, Királyhelmecen, Rozsnyón és Borsiban is. Élő baráti kapcsolatban állunk a Gömöri Kézművesek Egyesülése (Rozsnyó-Várhosszúrét) és a Vajdasági Csipke-és Kézi Hímző Kör (Temerin) mestereivel. Velük közös alkotótáboraink, kiállításaink és bemutatóink voltak ez évben is, melyek hazai helyszíne a tállyai alkotóházunk. Ez a központi épület néhány méterre van Európa mértani közepétől. Rendezvényeink színvonalát emelik a golopi Libabőr Népművészeti Egyesület néptáncosainak és zenészeinek előadásai. Népdalénekesünk és a tállyai Nefelejcs Népdalkör is rendszeres fellépők.

ALKOToTaBOR-18DSC01154

Kiemelkedő jelentőségű a magyar hagyományok területén a reneszánsz kori úri hímzés, ami Lorántffy Zsuzsanna révén Sárospatakhoz is köthető. Ennek a stílusnak felkutatásában és felélesztésében jelentős munkát végzett az egyesület alapítója, Tállya díszpolgára, Schneider Imréné, a népművészet mestere. Szakkörével oltárterítőt hímeztek, amelyet 1999-ben II. János Pál pápának ajándékoztak. Szintén egyedülálló jelentőségű a hegyaljai hagyományőrzésben az erdőbényei Kádártánc felkutatása, újjáélesztése. Az Európában páratlan hagyományt Hotyek Attila kádár és hímző felesége, tagtársaink keltették életre. Felvidéki barátaink munkája is felbecsülhetetlen értékű a magyar hagyományok őrzésében. Az általuk szervezett Pásztortalálkozókon a mi egyesületünk tagjai is kiállítanak, bemutatóznak. Alkotóink a térség több településén élnek Miskolc, Szerencs, Tokaj, Sárospatak vonzáskörzetében. Munkánkat a tállyai alkotóházban tudjuk összefogni, bemutatni, népszerűsíteni. Ennek érdekében nyitottabbá, élőbbé kívánjuk tenni a házat, amibe pezsgőbb "hegyaljai" életet vinnénk. Oktatással, kiállításokkal, népművészeti rendezvényekkel, műsorokkal. A hegyaljai kulturális létesítmény jelleget erősítve művészeti, idegenforgalmi, helyi borászati és gazdasági szereplőket várunk. Pályázati és szponzorációs lehetőségeket keresünk, miközben kézműveseket, alkotókat is várunk sorainkba.

Dériné Érsek Ágnes
egyesületi elnök

derineagi@gmail.com
+3620 5010290

DSC01174
DSC01455
DSC01502
DSC02093
DSC01552


Casino Bonus at bet365 uk