2021. november 29. hétfő
Taksony, Brenda
A Nap kel 07:15-kor,
nyugszik 16:03-kor.

Önkéntes katonai szolgálat

Ismét lehet Önkéntes Katonai Szolgálatra jelentkezni

OKSZ plakat Rev.BTJ

Ismét Önkéntes Katonai Szolgálatra várja a jelentkezőket a Magyar Honvédség.

Elsősorban azok érdeklődésére számítanak, akik nem jutottak be idén főiskolára, egyetemre vagy a tanulmányaikat valamiért el kellett halasztaniuk. A jelentkezés rajtuk kívül is mindenki előtt nyitva áll, aki még nincs 65 éves, büntetlen előéletű, rendelkezik bejelentett magyar lakcímmel és legalább általános iskolai végzettséggel. Az alapképzés 2022. január 05-én indul.

 

A program első ciklusát mintegy 500-an kezdték meg szeptemberben, a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium ismét kiemelt érdeklődésre számít. A jelentkezést minél hamarabb el kell indítania annak, aki januárban szeretné megkezdeni a fél éves programot. A szerződéskötést egészségügyi és pszichológiai vizsgálat előzi meg.

Az első két hónapban a résztvevők alapkiképzést kapnak, majd eldönthetik, hogy maradnak ugyanazon a képzési helyszínen vagy más helyőrségben, speciális területen próbálják ki magukat. A résztvevők az alapokat az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred katonáitól sajátíthatják el. Aki a második hónap után speciális területet választ, akár ejtőernyős vagy búvár kiképzést is kaphat, de megtanulhat harcjárművet kezelni is. A hat hónap alatt és utána is bárki választhat más szolgálati formát, azaz dönthet úgy, hogy szerződéses katona lesz, pályáját műveleti tartalékosként vagy területvédelmi tartalékosként folytatja.

A képzés első két hónapjában a fizetés a mindenkori minimálbér, amely a kormány döntése alapján 2022-től bruttó 200 ezer Ft. A program második részében a katonák már a garantált bérminimumra jogosultak havi fizetésként, ez bruttó 260 ezer Ft-ra emelkedik. A 25 év alattiak ennél is több pénzt kereshetnek, hiszen mentesülnek az SZJA fizetés alól. Ruházati ellátás, napi egyszeri meleg étkezés, utazási költségtérítés, valamint szükség esetén szociális támogatás is jár a résztvevőknek.

Az Önkéntes Katonai Szolgálatért a következő ciklusban is járnak a felvételi többletpontok. Aki sikeresen elvégzi a hat hónapos kiképzést, 32 pontot szerez, aki ezt követően plusz fél évet katonáskodik, 64 többletpontra jogosult. Jelentkezni december közepéig továbbra is a toborzó irodákban vagy a Magyar Honvédség Központi Online Toborzó Irodájában lehet, az onlinetoborzo@mil.hu címen. Az irodák elérhetőségei megtalálhatóak a megújult www.iranyasereg.hu oldalon.

Ügyfélfogadás:

Hadkiegészítő és Toborzó Iroda

3526 Miskolc, Hatvanötösök útja 2

Tel: 0646/327-245

Email: borsod.toborzo@mil.hu

H-Cs: 08:00- 15:30

P: 08:00 – 12:00

Toborzó Ügyfélszolgálati Iroda

3980 Sátoraljaújhely, Széchenyi tér 1.

Tel: 06-30/815-07-06

Email: zemplen.toborzo@mil.hu

H-Cs: 08:00- 15:30

P: 08:00 – 12:00

Belga újság cikke a magyar kapcsolatokról

cikk

A teljes fordítás:

"Magyarok" már 7-8000 éve Belgium területén...
A diplomáciai kapcsolatok 1922-es kezdete előtti belga-magyar találkozások

2022-ben ünnepli Belgium és Magyarország a diplomáciai kapcsolatuk 100. évfordulóját.
Egy örömteli esemény, amely remek lehetőséget biztosít a különböző területeken meglévő kötelékek bemutatására országaink között.

De mi történt 1922 előtt? Századokkal korábban kezdődött a mai országok területén elő akkori népek együttműködése. A legelső emlékek még i.e. 5700-ból datálódnak, amikor is az akkori Barchykephal törzs a Kárpát-medencéből a mai Belgium területére vándorolt.

Szőlőművelés
A középkorra átugorva ismert, hogy flamand és vallon telepesek érkeztek a magyar falvakba magukkal hozva a szőlőművelés technológiáját. Az egyik legjobb példa erre a tokaji borvidéken fekvő Tállya települése. A vallon telepesek által lakott falu neve a 'taille' francia szóból ered, melynek jelentése írtás, vágás. Továbbá a középkor végén és az újkor kezdetén (15-17. század) a flamand festők fontos szerepet töltöttek be Mo.-n. Ebben az időszakben nagy mennyiségű flamand festmény és faliszőnyeg érkezett az országba, de ezek azóta sajnos elpusztultak.

Királyi kötelékek
A 16. században vagyis modern éra kezdetén Habsburg Mária magyar és cseh királyné Hollandiát is kormányozta. Brüsszelben született és kesőbb fővárossá nevezte ki. A török megszállás alóli felszabadulásban néhány belga tábornok(pl. Mansfeld, Bucquoy) és vallon fegyveresek is segédkeztek. A 18. és 19. században, akkori belgák csapolták le a Bánát-mocsarat. Továbbá, Habsburg József nádor lánya, Mária-Henrietta lett II. Leopold belga király felesége.
Később, az 1848-49-es szabadságharc bukásakor a magyar menekülteket más országok mellett Belgiumban is szívesen fogadták. A badacsonytördemici templomban Mária-Henrietta királyné látogatását emlékplakett örökíti meg. 1871-ben egy ökörvontatású kocsival érkezett és töltött szép napokat a Balaton melletti faluban, részt vett egy pikniken, gitározott és magyar népdalokat énekelt. A Badacsonytördemici Falu Alapítvány manapság is jó kapcsolatot ápol a belga nagykövetséggel, 2012. aug. 30.-án emlékplakettet avattak ennek megerősítéseként. De nem csak Mo-n találhatóak belga lábnyomok, éppúgy fellelhető ennek az ellenkezője. A brüsszeli Szt. Miklós és Szt. Gudula katedrálisban több utalást is találunk a Jagellón királyi család magyar ágára. A katedrális déli kereszthajójában egy 1538-ban Jean Haeck által készített ólomüveg ablak található, amelyen II. Lajos látható feleségével Habsburg Máriával.

Irodalom és ipar
A 19. század közepén híres író-politikusok, mint Eötvös József vagy Jósika Miklós éltek és alkottak Belgiumban. Utóbbi később Brüsszelbe költözött és belga újságokban is publikált. Ebben az időben jelent meg a belga monetáris tőke Mo-n. Többek között szénbányák és vasútvonalak épültek ezekből a pénzekből. A 20. századtól Magyarország egy remek külföldi felvevő piac Belgium számára, hogy csak kettőt említsünk a fegyver és elektromos gépek tekintetében.

Kereskedelem
A belga függetlenség 1830-as kikiáltása és annak a londoni konferencián történt megerősítése után az "örök függetlenség" állapotában nehezen tudta elhelyezni magát az akkori politikai viszonyok között.Ennek eredményeképp, külpolitikáját arra építette, hogy felvevő piacot találjon, kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat építsen ki. Ennek ellenére I. Leopold királynak jelentős hatása volt a külpolitika politikai aspektusára is. Külpolitikájának első fontosabb eredményei a Hollandiával(1846) és Egyesült Államokkal(1845) aláírt kereskedelmi megállapodások.

Forradalom
AZ 1830-31-es belga felkelés a majd két évtizeddel későbbi magyar szabadságharccal ellentétben sikeres volt. Ahogy korábban említettük a szabadságharc menekültjeit köztük Kossuthot lelkesen fogadták Belgiumban. Édesanyja ott is halt meg 1852-ben. Eötvös József 1852-ben és egy évvel később is Ostend-ben töltötte a nyarat, miközben Jósika Miklós helyi újságoknak írt.

Közvetett kapcsolatok
Az eddig leírtak alapján arra következtethetünk, hogy a hivatalos kétoldali diplomáciai kapcsolatok létrejötte előtt is számos területen kapcsolódott a két ország történelme egymáshoz. A 19. században meglévő geopolitikai helyzetből kifolyólag Magyarország Ausztriához kapcsolódott, miközben Belgium független tudott maradni a nagyhatalmaktól. Ugyanakkor Belgiumnak már 1833-tól jelentős kapcsolata és képviselete volt Bécsben, ami hozzájárult ahhoz, hogy a belga-magyar diplomáciai kapcsolatok hivatalos kezdete előtt is erős kétoldali együttműködések alakultak ki.

Casino Bonus at bet365 uk